Propolis Ekstraktı ve Propolis Çeşitleri, Öğütülmüş Propolis, Sıvı Propolis Ekstraktı, Suda Çözülebilir Propolis Damla
Ekobio Propolis Ekstraktı üretici ve satışını yapmaktadır. Ekstraktı Yanı sıra propolis öğütülmüş, propolis kapsül ve propolis macunları da üretilmektdir.
Propolis, özellikle Türkiye'deki arıların ağaçlardan,gövdelerden, tomurcuklardan, yapraklardan, ve bitki nektarlarından topladıkları maddeleri, arıların ağızlarındaki bezlerden salgıladıkları enzimlerle işleyerek ürettikleri balsam veya reçine benzeri bir üründür. Arılar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan propolisi, kovanları Bacillus larvaları gibi bakteri ve mantar enfeksiyonlarından korumak, peteklerin temizliğini sağlamak, böceklerin ve diğer hayvanların kovana girmesini önlemek için kullanırlar. Ayrıca kovandaki petekleri güçlendirmek ve çatlakları onarmak için de kullanılan propolis sayesinde arılar koruyucu bir kanaldan kovana girip çıkarlar. Böylece kovanın ve kendilerinin temizliği sağlanmış olur. Yunanca giriş ve savunma anlamına gelen "pro" ile şehir anlamına gelen "polis" kelimelerinin birleşiminden oluşan propolis, arıların kovanlarının güvenliğini ve sağlığını sağlamak için ürettikleri bir reçine türüdür. Genellikle koyu kahverengi olan ve kendine has bir aromaya sahip olan propolis, arı poleninden farklı, daha zengin bir içeriğe sahiptir. Tarih boyunca insanlar tarafından çeşitli enfeksiyonların tedavisinde ilaç olarak tüketilen bu ürün üzerinde birçok çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar, insan sağlığına olan faydalarının yanı sıra, farklı bölgelerdeki bitkilerden toplanan arıların ürettiği propolis içeriğinin, temel bileşenler açısından değerlendirildiğinde benzer olduğunu ve propolis içeriğinde önemli bir fark olmadığını göstermiştir.
Propolis?
Arıcılar arasında propolis veya propolis olarak da bilinen propolis, arıların kovandaki petekleri sterilize etmek, kovanı dışarıdan gelecek böcek, mantar ve bakterilerden korumak, petekleri onarmak ve güçlendirmek için kullandıkları bir üründür. Arılar propolis üretebilmek için başta kozalaklı ağaçlar olmak üzere birçok bitkinin gövde, yaprak, tomurcuk ve nektarından elde ettikleri maddeleri kendi salgılarıyla kimyasal olarak değiştirirler. Propolis ayrıca antibakteriyel özelliği sayesinde hücre hijyenini sağlamak ve reçine özelliği ile hücre savunmasını güçlendirmek için kullanılır. Genellikle koyu kahverengi olan propolisin rengi, toplandığı bölgeye göre yarı saydam, kırmızı, sarı ve yeşil olabilir. Propolis zengin bir içeriğe sahiptir ve tarih boyunca insanlar tarafından ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde kullanımının sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur. Sıklıkla kullanılan kavak türü propolisin içeriğinde yaklaşık 150 biyolojik olarak aktif bileşen olmak üzere yaklaşık 300 farklı bileşik bulunmuştur. B1, B2, C ve E vitaminlerini içeren propolis, arı poleninin aksine çinko, bakır, demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. İnsanlar tarafından kullanıldığında zararlı virüs ve bakterilerin yok edilmesine yardımcı olduğu bilinen propolis, hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilen doğal bir üründür. Mantarlara karşı etkinliği ile bilinen propolis, antioksidan ihtiyacını karşılamak için de kullanılabilir. Ancak işlenmemiş propolis, sindirimi zor olan mum benzeri bir madde ile karıştırılır. Doğada bulunan propolisin yaklaşık yarısını oluşturan mum benzeri maddeyi, besleyici, reçinemsi kısmından ayırmak önemlidir. Propolisin mumdan uygun şekilde ayrılması, ürün sindirimi için son derece önemlidir. Bu süreç ayrıca propolisin bitki artıklarından ve larvalardan ayrışmasını sağlar. Bu nedenle doğadan kazınarak toplanan işlenmemiş ürünlerin tüketilmesi önerilmez.