Ekobio Bal ve Arı Ürünleri

24
Gösterim
/
9
Propolis Öğütülmüş
Resim Sprey Propolis 30ml
Resim Arı Sütü 40g
₺399,00
-10%
Resim Kestane Balı 250g
₺999,00
₺899,00
Resim Propolis Su Bazlı 30ml
>

Üretiminde insan eli değmediği için doğallığını asla kaybetmez. Doğal çeşitlerini şu şekilde sıralyabiliriz. ıhlamur, çam, çiçek, kantaron balı, kekik ve lavanta, kestane balı diyebiliriz. Yöresine göre çeşitli bitki florasından kaynaklı özellikli ballar çıkkmaktadır kovanlardan bunlar, anzer balı, rize ovit balı, siirt pervari balı, sivas zara balı, kırklareli meşe balı, kastamonu kestane balı örneklerini verebiliriz.

Arı ürünleri, bal, propolis, polen ve Arı Sütüdür. Son zamanlarda arı zehiri üretimide yaygınlamış ve kozmetik sektöründe kullanılmaya başlanmıştır.

Organik ve doğal bal olarak etiketlenen bu besin, doğadaki bitkilerin çiçeklerinin arılar tarafından işlenmesiyle elde edilir. Üretiminde insan eli değmediği için doğallığını asla kaybetmez. Doğal çeşitlere örnek olarak ıhlamur, çam, çiçek, kantaron balı, kekik ve lavanta balı verilebilir. Bu bitkiler belirli büyüme aşamalarında çiçek açar. Arılar bu noktada bitkilerin içindeki nektara ulaşır ve bu özü alır. Aynı durum meşe, kestane, akasya, ayçiçeği ve rezene balı için de geçerlidir. Arıların bu şekilde ürettikleri her besinin kendine has bir yapısı vardır.

Arıların yarattığı bitkiler mucizelerle sınırlı değildir. Hurma, portakal çiçeği, çam kozalakları ve adaçayı balı da bu yiyeceğin çeşitliliğinin göstergesidir. Hemen herkesin aşina olduğu narenciye balı, portakal çiçeği özünden elde edilir. Genellikle Akdeniz ikliminde üretilen bu besin türü sadece portakaldan değil, limon ve mandalina özlerinden de yapılabilmektedir. Doğa harikası olarak nitelendirebileceğimiz arılar, bu bitkilerin çiçeklerinden nektar alıp kendi besinlerini kendileri yapmakla kalmazlar. Ayrıca bitkilerin rejenerasyonunu ve çoğalmasını kolaylaştırır. Böylece yapay bir müdahale olmadığı sürece bitki ve bal arılar sayesinde verimli bir döngüye girer.

Bal çeşitleri bu bitkiler ve özleri ile sınırlı değildir. Bu yiyecekle ilişkili bazı türlere aşina olsanız da, bazılarında yeni olabilirsiniz. Bilinmeyen çeşitlere devedikeni, yayla ve pamuk balı örnek verilebilir. Karaçalı bitkisinin dikeninden elde edilen gıda da tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Bu çeşide devedikeni balı denir. Söz konusu gıda, adını üretildiği yerden almaktadır. Bu noktada yemyeşil Rize yaylalarında yüzlerce farklı çiçek özlerinden oluşan Anzer balı ön plana çıkıyor. Altın gibi çok önemli ve eşsizdir. Pamuğun salgıladığı sıvılardan ve çiçeklerinin özünden elde edilen bir bal türü de pamuk balıdır. Söz konusu gıda gerçekten pamuksu bir görünüme sahiptir.

Tüm bu bitkilerin dışında ürün renklerine göre de sınıflandırılabilir. Bu türlere beyaz, kırmızı ve siyah bal denir. Pamuk ve arı sütü bal gibi ürünler beyaz, çiçek özü ile işlenmiş olanlar ise kırmızıdır. Ancak, çam ve meşe gibi yiyecekler sadece dışkıdan elde edilirse, siyah renkli olur. Aynı şekilde kovan balı elde etme yöntemi de çeşitleri etkilemektedir. Örneğin arıcılar tarafından propolis katılarak güvence altına alınan kovandan elde edilen ürüne propolis balı denir. Ayrıca çiçeklerin tozlaşması sırasında oluşan besine de "polen" denir.

back to top
FİLTRELE